Ana içeriğe atla

belgrad üniversitesinden örnek alınacak bir tasarım hareketi

ben bir ağaçişleri endüstri mühendisliği bölümü öğrencisiyim.çoğu zaman bölümümü söylediğimde insanların bilmediklerini görüyorum, sanırım bu gayet doğal çünkü bu bölüm türkiye'de sadece hacettepe üniversitesinde mevcut(du).2002 senesinde bu bölüme girdiğimde bir daha bölüme öğrenci alınmayacağı (saçma sapan, sudan sebeplerle) duyuruldu.türkiye'de iş bulma sıkıntısı yaşayan üniversite mezunları hep konu edilmiştir peki ağaçişler endüstri mühendisleri böyle bir sıkıntıyı yaşadımı?maalesef hayır.bölüm öğrencileri ; mobilya tasarımı,mobilya endüstrisinde iyileştirme çalışmaları,kalite kontrol,ağaç ve orman araştırmaları ve bu hammaddelerin sanayi kullanımına uygun hale getirilmesi konularında yetiştirilmekteydiler.böyle bir donanıma sahip kişinin kendi sektöründe iş bulma sorunu yine de olabilir fakat iş ilanları bunu yalanlamaktadır.üyesi olduğum ağaçişleri endüstri mühendisleri mail grubuna her ay ortalama 20 civarında iş ilanı gelmektedir.ee madem mezunlarına ihtiyaç olunan bir bölümse neden kapatılıyor?burda da aklımıza "nerem doğru ki" diyen deve geliyor.türkiye'de yaşadığımızı unutmamalıyız.

-ya ocun sen bunları neden anlattın?

efendim ilk sebebi kendi bölümümü, kendi işimi severek yaptığımdan. ikincisi ise sırbistan, belgrad üniversitesinde ki bölümdaşlarıma imrendiğimden.hemen hemen aynı müfredatı aldığımız ve bölüm denkliğimiz olan sırp arkadaşlarım bu sene kendi yaptıkları işlerle bir sergi açmışlar.(aynen bizim bölümümüzde de uygulamalı proje denilen derste yapıldığı gibi.) sergilenen işleri de web sitelerine koyarak bir tasarım yarışması yapmışlar.hepinizi bu oylamaya bekliyorum.belgrad üniversitesinin yaptığı bırakın kapatmayı aksine ağaçişlerini yaymağa çalışmasını baş belamız yök'ün örnek almasını istiyorum.yök denince "öğk" deyip kusar gibi oluyorum,çok kızıyorum,çooook...

neyse bakalım şu öğrenci işlerine;

CAGE
Emir Bećiragić,





BOOMERANG
Nikola Petković,





CROSSROAD
Nemanja Aleksić,






MIESROLO
Uroš Vitas,





ONE
Ivana Mirić,




devamı için...

Yorumlar

Zamandan Sızan dedi ki…
Çok başarılı çalışmalarmış..
kuruttular bizi bakalım elimizden daha neler alınacak..
pelince dedi ki…
Çok yaratıcı tasarımlar..
Adsız dedi ki…
Çok güzel gerçekten özgün tasarımlar Ayrıca sizinde bunları bulup burada bizlerin paylaşımına açmış olmanızdan dolayı teşekkür ederim.
Bölümümüzün kapatılması konusunda çok çaba harcadık ancak somut bir sonuca ulşamadık. Fakat şu bir gerçek bu bölüm öyle veya böyle bir şekilde bir yerde yine açılacak ben onun ile ilgili altyapı ile uğraşıyorum.
Sabit Tunçel(Mba)
Ağaçişleri End.Yük.Müh.
www.sabittuncel.com
ocun dedi ki…
Merhabalar,
ben sizi bölümümüzün tekrar açılması için verdiğiniz emeklerden tanıyorum sabit bey.bu siteyi de beğendiğinize çok sevindim.
dekorevi olarakda bu süreçte yapılacak bir şey varsa elimden geleni yapmaya çalışırım.
Adsız dedi ki…
Tabiki sizden yardım gerektiğinde mutlaka arayacağım şu anda çıkan yasamız ile ilgili Orman Mühendisleri Odasında düzenlemeler ile uğraşıyoruz. Biliyorsunuz Orman End.Müh. ve Ağaçişleri End.Müh. ile ilgili yasa ve tanımlamalar son derece eksik bu nedenle yönetmeliklerdeki revizyonlar ile bu eksikliği gidermeye çalışıyoruz.
Benim sizden ricam Orman Mühendisleri Odasına kayıt olup yasamıza sahip çıkmamız gerekiyor.
Harika tasarımlar tebrik ederim tasarlayan arkadaşları:)

Bu blogdaki popüler yayınlar

ayarlanabilir portatif masa ayakları

tasarım : Compass Trestle Legs tasarımcı : Matthew Hilton

log chess | ahşap satranç takımı

+ dostum çağrı'dan geldi bu öneri. ağaç dallarının dilimlerinden oyularak yapılmış bir satranç takımı. aynı tasarımcıya  şurda bir daha rastlamıştık .raflarda da daha kalın dalları 4 e bölerek bir fikir üretmişti.tahminim budama zamanı sıkı çalışan biri:) tasarım : log chess set tasarımcı :    Peter Marigold

uzayan bank ve masa

+boyuna uzama özelliğine sahip masa ve bank tasarımı. Piccolo Grande & nobodyandco